(tasakos) Sajtszósz vs. sajtszósz

2014.09.26 13:30

Ezmiez?

Újabb műremek a terítéken, egy sajtszószos tasak került le a bolt polcáról, ez azt írja, hogy nagyszerű ízek, természetesen, meg hogy nem tartalmaz tartósítószert, hozzáadott ízfokozó adalékanyagokat, mesterséges színezéket..

Összetétel: 31% sajtpor (sajt, tejsavó, emulgeálószer (nátrium-citrát, nátrium-foszfát), búzaliszt, növényi zsír, burgonyakeményítő, élesztőkivonat, só, tejszínpor, tejcukor, vöröshagymapor, cukor, fűszerek (petrezselyem, metélőhagyma, kapor, babérlevél), tejfehérje, fűszerek (lestyán gyökér, bors, kurkuma, koriander, fokhagyma, fűszerpaprika, kömény, szerecsendió, kardamom, cayenne bors, édeskömény mag), aromák, citromlé koncentrátum.

Értem én, hogy fúdejó, hogy nem tartalmaz tartósítószert, de mondjuk mi is romlana meg benne?

Emulgeálószerek:
Az emulgeálószerek olyan anyagok, amelyek elősegítik egymásban nem oldódó folyadékok (pl. víz és olaj) egymásban való eloszlatását, azaz az emulzió létrehozását. Csökkentik a közötti felületi feszültséget, így a kisebb olajcseppek képesek úszni a vízben. Ezt az emulziót "olaj a vízben emulziónak" nevezik.

Amikor apró vízcseppek úsznak az olajban azt "víz az olajban emulziónak" nevezik.

Az egyébként egymással nem elegyedő olaj és víz emulgeálószer segítségével látszólag homogén fázissá alakítható.

Az élelmiszeripari technológiákban számos emulzióképzési eljárást alkalmaznak például a krémeknél, sűrítőknél, haboknál. Az emulgeálószereket széles körben alkalmazzák pl. a margarinokban , süteményekben, pudingokban, levesekben.

Az emulgeátorok közé tartozik az algin, az agar-agar és a lecitin.

Az emulgeálószerek nagy biológiai aktivitással rendelkeznek. Nem szabad kontrollálatlanul alkalmazni őket. Az emulgeálószerekről nagyon kevés toxicitási vizsgálat készült. Ezeket is mind a gyártók végezték, akik negatív eredmény esetén nem hozzák nyilvánosságra az eredményt. A jelenlegi teszt eredmények nem mutatnak káros hatást. Valószínűsíthető azonban, hogy emulgeálószereknek szerepe van a bélproblémák és az allergia kialakulásában.

Az emulgeálószerek módosítják a belek felületét, átjárhatóvá téve az allergének, szennyezők és egyéb adalékok számára.

Élelmiszeradalékként E400-E499 közötti kódokkal szerepelnek.

---- https://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/EmulSzer.htm

Viszont, nincs benne hozzáadott ízfokozó adalékanyag (a fincsi umami,ha valaki elfelejtette volna)...

kell hozzá még tej, meg margarin, meg tészta - ez az enyémben is lesz

Na, zacsit felbontom, stopper indul, először margarint megolvasztom, majd belekeverem a tasak tartalmát, ezután jöhet bele a tej, azzal is simára keverem, majd újraforrástól 1-2 percig főzöm, ahogy a zacsi elvárja.

Összesen 5 és fél perc alatt készült el. Krémes, fehér színű, apró zöld darabkákkal - mert ugye zöldfűszerekkel tették színesebbé és ízletesebbé.

Jöhet a kóstolás.

NAHÁT! annyira nem is rossz, mint amire számítottam. :) :) :) Olyan, mint egy elsózott bechamel, bár nem annyira krémes ugyan, teljesen homogénnek tűnik, de kissé grízesnek érzem, és határozottan nincsen sajtíze! Pedig a gouda, emmentali, kecskesajt.... mind intenzív ízű sajtot.

Én kétfajta cheddart, meg egy parmezan jellegű szárított sajtot használok meg kb. azt, ami a képen van, és a tej meg a margarin, ami a zacsiban sem volt benne. 

6 evőkanál margarint megolvasztok, utólagos engedelemmel dobok bele bacont, de ez elhagyható.

Ha jól kisült a zsírja, rádobom a kockára vágott vöröshagymát, megdinsztelem.

2 deka lisztet rászórok, kissé lepirítom.

Felöntöm fél liter tejjel, simára keverem, és addig főzöm folyamatosan kevergetve, amíg sűrű, krémes mártás nem lesz belőle.

Ekkor belekeverem a sajtokat. 17 percet vett mindez igénybe.

Jön a kóstolás. Hát, jó krémes, és meglehetősen sajt ízű. A másik közben hűldögélt, és egészen fura texturát kezd ölteni.

 

Olyan, mintha esne szét komponenseire.

Enyémbe is tettem kis zöldet a kertből, hogy hasonlítson a tasakosra.

Újabb kóstolás, ízek összehasonlításHúha, hát ez mégsem olyan jó. A házi után kóstolva, már egész cudar íze van.

 

 

Közben kifőtt a tészta, a házi sajtszósszal jól összekeverem, tepsibe öntöm, tetejét meg parmezánnal megszórom, és mehet a sütőbe.

 

 


A másik szósz meg a kukába...

 

5 érv:
1. mindössze 10 perccel készült tovább, mint a műremek
2. emulgeálószerek
3. cukor, ebbe miért kell cukor?? Egyetek inkább sütit
4. sajtszósz, aminek nincs sajt íze
5. ha azonnal nem eszed meg, egyre furább lesz, hagytam hűlni az enyém is, de nem lett furább.

—————

Vissza